Sidevisninger i alt

onsdag den 31. oktober 2012

Interview


I mandags var vi ude og interviewe nogle SFO-børn. Vi har interviewet nogle børn fra 2 forskellige SFO´er. Den ene SFO lå i en lille by som hedder Tikøb, og den anden inde i Helsingør centrum. Vi valgte og dele drenge og pigerne op under interviewene.

Nogle af de spørgsmål vi stillede til børnene var:

Hvad er en kæreste?

Har i en kæreste?

Må der være piger med i drengelege og omvendt?

Findes der piger og drenge farver osv.

Vi har også valgt og formulere nogle af Peter Ø Andersen og Jan Kampmann måde og fortolke hvad drenge leger og hvad piger leger.

Fx leger drenge mest ude og piger mest inde?

 

Formålet var, ud over at hører børnenes forestilling om det modsatte køn, at se om der var en forskel på en SFO på ”landet” og en SFO i ”byen”. Umiddelbart var børnenes svar meget ens, og den ”sociale forskel” vi eftersøgte var ikke eksisterende.

 

Vi filmede børnene under interviewet som vil resultere i en kort film. Filmen vil blive vist til ferniseringen.

fredag den 26. oktober 2012

Det er Fredag

Nu er det blevet fredag, og vi sidder her i sofaen på første sal i bygning C. Vi sidder og drøfter dagens forelæsning med Alette om æstetik og forståelsen af dette brede begreb.


Vi undrer os over den lave aktivitet der er når det kommer til kommentering af hinandens blogs. Stil derfor jer selv dette spørgsmål: Hvordan ville vi selv have det, hvis ingen gad kommentere jeres blog ?

Dette er ikke et ramaskrig, blot en opfordring til mere aktivitet hos hinanden.

Dagens blog sluttes med et lille rim:

Blog blog hvor er du?
Blog blog vi skriver nu!

onsdag den 24. oktober 2012

Vi kunne godt tænke os at bede jer kære klasse om at komme med forslag til hvad vi kunne spørge en flok SFO børn om angående hvad de forstår ved kønsopfattelsen af dem selv og det modsatte køn.
Vi har allerede gennemtænkt nogle spørgsmål, men kunne godt tænke os at I også havde en mulighed for at komme ud med nogle af de tanker I har funderet over angående børnene og deres syn på lige netop dette emne.

Så hvad siger I?
Tror I at drenge er meget selektive når det kommer til at lege med hinanden og at de typisk vil udelade pigerne? Eller tror I måske at pigerne altid vælger at lege alenepige med en flok drenge?

På forhånd tak for jeres hjælp!

Dannelse var dagens tema til pædagogikforelæsningen med Annette D. Bentzen.

Der blev debatteret forskellige opfattelser af begrebet og vi fik indblik i hvor mangfoldigt og bredt dannelse egentligt er. Det er ikke umiddelbart noget man selv har reflekteret over i forbindelse med sin egen opvækst, så det var virkelig interessant at se nærmere på hvad det egentligt vil sige, at man gennem pædagogikken "danner" borgerne man arbejder med.

Vi fik sat fokus på at dannelse indebærer meget mere end den typiske opdragelse fra mor og far. Der ligger delelementer inde i begrebet, som betyder man også må se på den etiske og kulturelle dannelse af mennesket.

I undervisningen kom vi også ind på forskellen mellem dannelse og uddannelse. Annette spurgte ud i plenum om vi alle var enige eller uenige i at det enten var to vidt forskellige ting eller om det måske var begreber der lå tæt knyttet indenfor den pædagogiske verden. Størstedelen af eleverne der var til stede, mente at dannelse og uddanelse går hånd i hånd og er afhængige af hinanden.
Uddannelsen er en løbende udvikling hos eleven, hvor der sker en tilegnelse af viden på flere niveauer: der sker en faglig tilegnelse af ny viden, der interesserer én pga. uddannelsesvalget og rent personligt kan man opleve at få rykke ved nogle holdninger og opleve at man taler et anerledes sprog når man er sammen med familie og venner.

Annette D. Bentzen lagde bolden på vores banehalvdel da hun sagde, at vi som pædagogstuderende burde reflektere grundigt over vores menneskesyn og hvordan vi videregiver dette overfor vores brugergruppe. Vi bør altid huske at bevare respekten for individet, udvise respekt for raceforskelle, kulturelle forskelle og funktionsforskelle og se muligheder i den store mangfoldighed der er, når man arbejder med mennesker.

Vi fik lidt forskellige filosoffer nævnt i løbet af undervisningen, og her er nogle navne, der for os virkede interessante:

- Howard Gardner - bogen "Dannelse og disciplin". fortiden spille en stor og vigtig rolle i forståelsen af vores samtid og fremtid.
- Herman Giesecke - Vi skal tale om dannelsesbegrebet for vi forstår det ikke ved passivt blot at tænke på det. Det skal udtales og det skal debatteres kollegaer imellem. Der skal stilles spørgsmål ved vores egen praksis og vi skal turde være kritiske.

Tak for i dag.
Pernille og Kristina

Dagens citat: 

”Også i dag oplevede jeg noget som jeg håber senere at forstå” (Jørgen Leth.)



mandag den 22. oktober 2012

DKK, Legekultur med Caroline

Kasper og jeg sidder og funderer lidt over de udleverede spørgsmål fra dagens undervisning med Caroline..

Vi er faldt over et interessant citat fra dagens tekster:
"digitale medier kan i børnehaven og SFO fungere som en katalysator for forskellige former for stimulante lege og læreprocesser"(Jessen, 2001)
Dette citat fører vores tanker over på dagens tre spørgsmål:

Hvilke kompetencer kan den fysiske leg være med til at udvikle?
Samarbejde gennem fx holdsport, gruppelege.
Der sker en udvikling af motorikken, både grov og finmotorik.

Hvilke kompetencerudvikles især gennem medielege?
I mødet med medier gennem legen, udvikles deres kompetencer til deres digitale liv med en hverdag fyldt ud med diverse typer medier.
Reaktionsevne, ved drengenes samvær om en PC, samarbejder de ofte, giver råd og anerkender hinandens forskellige styrker og under deres svagheder.

Hvilke kompetencer ønsker I at udvikle hos jeres målgruppe i forhold til jeres produkt?

I form af at skabe vores produkt vil vi gerne give børnene i SFO alderen mulighed for at sætte ord på nogle af deres egne tanker og undren omkring deres eget køn og det modsatte køn, altså børnenes kønsopfattelse.
Målgruppen får en stemme undervejs i processen, mens selve produktet vil henvende sig til pædagogstuderende og pædagoger. formålet med produktet er at pædagogerne får tænker over børnenes opfattelse af kønsforskellene i den enkelte institution, og konsekvenserne af en eventuel kønsopdeling.  

Vi står inde for at acceptere drenge og pigers forskelle og ønsker ikke at se på forskellene som værende et problem i børnenes legekultur. Deres køn bør ikke hæmme deres legelyst. Der skal være plads til udvikling og plads til at lege på tværs af kønnet.

torsdag den 11. oktober 2012

Velkommen til vores blog om børns kønsopfattelser.

Vi har valgt at sætte fokus på tendensen til fra børnenes og pædagogernes side at kategorisere børn inden for nogle fiktive for-forståelser om drenge og piger. Vi vil gerne interviewe børn i SFO-alderen om hvordan de ser på sig selv som et køn og det modsatte køn.
Er der nogle ønsker blandt børnene om at man fra pædagogernes side af gav mere frihed til legen i institutionen?
Udtrykker børnene tanker om hvorvidt de synes forskellene på kønnene har en negativ / positiv betydning i deres dagligdag?
Hvad tænker de om det modsatte køn?
Leger de sammen med begge køn?
Vi har valgt at tage fokus på to institutioner. Den første ligger i en mindre by på landet i Nordsjælland og den anden ligger inde i centrum af Helsingør. Vi finder det interessant at se på om der er forskelle at spotte blandt børnenes udmeldinger i interviewene, som vi vil udføre i uge 43 og 44.

Der vil løbende komme nye indlæg på bloggen.
Vh.
Pernille, Kristina, Emil og Kasper
God dag, vejret er godt!